Powiat pszczyński - podstrona

Ogólne

Niedziela na Jarmarku. Lokalne produkty cieszą się ogromnym zainteresowaniem

Również w niedzielę pszczyński skansen wypełnił się zapachami tradycyjnych potraw, kolorami rękodzieła i wyjątkową, przedświąteczną atmosferą. Jarmark Wielkanocny, zorganizowany przez Powiat Pszczyński oraz Agencję Rozwoju i Promocji Ziemi Pszczyńskiej, przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów.

Przed drewnianym stoiskiem stoi tłum ludzi

Podczas wydarzenia można było poznać i zakupić produkty oznaczone certyfikatem Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej. Stoiska wystawców wypełniły się regionalnymi specjałami, produktami spożywczymi i rękodziełem najwyższej jakości. Na odwiedzających czekały m.in. świąteczne wypieki, baranki i zajączki, domowe ciasteczka, pieczywo, sery, mleko, masło, jaja, makarony, grzyby, miody, przetwory warzywne, zakwas na żurek, lokalne piwa i nalewki. W ofercie znalazły się również domowe pasztety, naturalne soki, słynna śląska kopa oraz dania na ciepło - w tym rolada z kluskami i modrą kapustą oraz ciapkapusta z białą kiełbasą. Nie zabrakło także naturalnych kosmetyków, wyrobów z lawendy, borowiny, świec z wosku pszczelego ozdób i innych wyrobów rękodzielniczych.

Jarmarkowi Wielkanocnemu towarzyszyły atrakcyjne wydarzenia kulturalne oraz warsztaty. Warsztaty zdobienia pisanek prowadziła Bernadetta Kędzior, a kolorowe kwiaty z bibuły tworzone były pod okiem Maryli Żebrowskiej. Anna Niedzielska przybliżyła sztukę wyplatania koszyków. W części artystycznej zaprezentował się Dziecięcy Zespół Regionalny „Jedynka”, a wydarzenie zakończył koncert „Wielcy niezapomniani” w wykonaniu Moniki Mendrok-Miki z zespołem.

Kulminacyjnym punktem wydarzenia było uroczyste wręczenie certyfikatów Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej nowym producentom, którzy pomyślnie przeszli IV nabór certyfikacyjny, a także tym, którzy starali się o przedłużenie posiadanego już znaku jakości. Certyfikaty oraz statuetki z pszczyńską różą - symbolem marki - wręczyli starosta pszczyński Grzegorz Wanot oraz przewodniczący komisji certyfikacyjnej Grzegorz Cempura.

Wśród ok. 20 nowych markowych produktów znalazły się produkty spożywcze m.in. makaron pszenny wstążka, miód wielokwiatowy, ocet z wiślańskich jabłek, syrop lawendowy i lawendowo-miętowy, kluski z ćwiklickich ziemniaków, kluski tarte, kołocz z serem, makiem, jabłkiem i serowo-makowy, ogórki w musztardzie, buraczki tarte, kapusta kiszona oraz rękodzieło - nenufara Daisy, anioły pszczyńskie i czepiec ludowy.

Nowi producenci Lokalnej Marki Ziemi Pszczyńskiej to: Anna Baron z Wisły Wielkiej, Gospodarstwo Rolne Śmieja w Ćwiklicach, Piekarnia-Cukiernia T.J.D. Nowak S.C. w Brzeźcach, Zbigniew Kowalonek z Goczałkowic-Zdroju, Jerzy Rupa z Pawłowic oraz Tetla Małgorzata Piekarstwo ze Studzionki.

Jarmark Wielkanocny ponownie potwierdził, jak dużym zainteresowaniem cieszą się lokalne produkty. - Z serca dziękujemy wszystkim, którzy tak tłumnie odwiedzili Jarmark Wielkanocny w Skansenie. Dziękujemy za każdy uśmiech, dobre słowo, rozmowę, za zaufanie do naszych smaków, rękodzieła i tradycji. To był nie tylko jarmark, ale także spotkanie z tym, co w ziemi pszczyńskiej najpiękniejsze: pomysłowością, ciężką pracą, rzemiosłem, gościnnością, tradycją i dumą. Dziękujemy za zainteresowanie, za wsparcie i za każdą decyzję, by sięgnąć po to, co naturalne, wartościowe, prawdziwe - podkreślają lokalni producenci.

Wprowadzenie: Biuro Rzecznika Prasowego

Inne wiadomości